Jätteloka som sprids längs ett biflöde av Kabusaån.
Invasiva främmande arter

Spridning av främmande arter är ett växande problem i hela landet. Men vad är invasiva främmande arter?

Främmande arter är arter som med hjälp av oss människor kunnat etablera sig utanför sina naturliga utbredningsområden. Några exempel är växter som jättebalsamin (Impatiens glandulifera) och jätteloka (Heracleum mantegazzianum) som importerades som prydnadsväxter till trädgårdar, och vattenpest (Elodea canadensis) samt andra undervattensväxter som är populära i akvarier.

Många främmande arter kan bli invasiva, dvs sprida sig snabbt i naturen och konkurrera ut inhemska arter. Det finns just nu mer än 12 000 främmande arter i Europa, varav 2 200 arter förekommer i Sverige och utgör ett stort hot för den biologiska mångfalden. Invasiva främmande arter kan även ha en negativ påverkan på människors hälsa och orsaka ekonomisk skada genom t.ex. skördeförluster. 

Alla kostnader, både vad gäller hantering och bekämpning, förväntas öka då det kontinuerligt kommer in nya främmande arter i EU. Sverige har än så länge varit relativt förskonat, men med ett förändrat klimat, fler resor och ökat handel mellan länderna kommer risken för spridning av främmande arter stiger snabbt. Enligt Naturvårdsverkets uppskattning blir mellan 10-15 % av främmande arter som kommer till Europa invasiva. 

Vill du också hjälpa till kan du rapportera förekomsten av invasiva främmande arter till Artdatabanken. På sidan finns även tips på bekämpning och annan information.

Mer information om aktuell lagstiftning kring invasiva främmande arter i vatten finns på hemsidan för Havs- och Vattenmyndigheten och för arter på land hänvisar vi till Naturvårdsverket.

Nyheter från vattenrådet

Österlens vattenråds logo
17 april 2024 - Årsstämma 2024

Vattenrådet hälsar sina medlemmar välkomna på årsstämma 16 maj kl. 09-12. Stämman äger rum i Nya Rådhuset i Ystad. Välkomna!

Åtgärdssamordnare Eelke Emilia Christinesdotter. Foto: Privat
17 januari 2024 - Ny åtgärdssamordnare

Vi tackar vår förra samordnare Therese Parodi och önskar henne lycka till med sitt nya arbete. Samtidigt hälsar vi Eelke Emilia Christinesdotter välkommen som ny åtgärdssamordnare för vattenrådet. Tjänsten delas med Österlens vattenråd och är… Läs hela

Österlens vattenråds logo
29 augusti 2023 - Årsrapport från recipientkontrollen 2022

Sammanfattning På uppdrag av Vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån utför SGS Analytics Sweden AB provtagning i Nybroån (i Ystads och Tomelillas kommun). Ystads kommun ansvarar för provtagningen av Kabusaån och Tygeån. I vattenrådet ingår… Läs hela

Senaste

Österlens vattenråds logo
Rapporten: 29 augusti 2023 - Årsrapport från recipientkontrollen 2022

Sammanfattning På uppdrag av Vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån utför SGS Analytics Sweden AB provtagning i Nybroån (i Ystads och Tomelillas kommun). Ystads kommun ansvarar för provtagningen av Kabusaån och Tygeån. I vattenrådet ingår… Läs hela

Från Vattenmyndigheten: 2024-11-15
Veckans vatten v.46

Här följer omvärldsbevakningen för vecka 46.

Medlemmar